Det är inte förens man är ren på insidan som man kan prata om en fin osminkad sanning.

Jag använde produkter, som hjälpte andra, men de hjälpte inte mig insåg jag för en vecka sedan. Jag använde dem i säkert två år. Men nu har jag bytt ut dem mot nya produkter. Produkter anpassade till min hy, som ska lösa mitt problem och vara skonsamma mot min hudtyp. Först kommer huden där aknen sitter få ett utbrott av, kanske, ännu mer akne, det kommer i alla fall visas vad som finns under ytan. Efter en tid av regelbunden rengöring kommer allt som varit under ytan ha kommit upp över ytan, synas på hyn. Ingen vacker syn men insidan ren. Efter ännu en tid kommer aknen sakta men säkert försvinna från hyn, och huden kommer både att se ren ut och vara ren.

Det är precis som med livet i stort, först blir man ren på insidan, sen på utsidan. Ibland finns mirakelkurer, men oftast är det avsättande av tid och regelbunden övning som ger resultat.

Visst, jag kan sminka över acnen med concealer. Förmodligen kommer man ana något på kinderna men det kommer inte skrika ”acne!”. Det är det jag brukar göra också. Det är inte så smickrande med acne. Och för andras trevnad så vill jag ändå se städad ut.

Precis som livet. Inte skrika ut alla problem till alla. Men säga sanningen till sig själv. Och be om hjälp. Jag bad om hjälp. Jag hade aldrig vetat vilka av all produkter som skulle hjälpa mig bäst. Men jag fick hjälp.

Och nu, om någon vill ha min hjälp kan jag hjälpa genom att berätta om mina erfarenheter. Jag skulle kunna proklamera att acne är ett stort problem, och kanske skulle någon stackare komma krypande och vilja att jag kom med lösningen. Men. Jag tror på att hyn får tala för sig själv. Den får säga; här är det någon som har gjort ett jobb värt att kolla upp. Jag kan vara en förebild genom att andra ser mig som det. Inte genom att jag tar mig rollen.

Att skrika är aldrig svaret. Att tvinga människor att göra val man inte är redo för. Man kan aldrig ändra någon, då är det lätt att man förlorar sig själv.

Det man kan göra är att bana vägen. Och se allt i ett större perspektiv. Peka på det stora. Och uppmuntra det lilla. Tacka för allt. Och för alla. Vara ärlig, främst mot sig själv. Och ibland också låta grodorna hoppa fram. För det man säger är det som finns i hjärtat. Och är det man säger något man skäms över vet man på en gång att hjärtat inte är fyllt med det man vill.

Skydda sedan hjärtat. Fyll det inte med vad som helst.

En reningsprocedur kräver mycket energi och tid, så det är inget du vill göra ofta.

Var noga med att inte skita ner insidan.

Det är bra för dig att vara ren.

Även om du ibland vill vara skitig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *